Terug naar ons verhaal

"De docenten geven ons veel vrijheid en verantwoordelijkheid."

Loe (student ICT & Technology) en Simon (Prodrive Technologies) vertellen over Loe's werk aan een Automated Guided Vehicle.

Loe & Simon

Bij Prodrive heb ik gewerkt aan het AGV-project. AGV staat voor Automated Guided Vehicle. Een autonoom rijdend voertuig dat materialen vanuit opslag naar een bepaalde locatie rijdt. Ik werkte aan het systeem rond de veiligheid. Ik ontwierp, implementeerde en testte de software daarvoor.

Dat was het zeker. Het is een volledig automatische oplossing geworden die rekening kan houden met mensen. De AGV kan dus ook veilig rondrijden op bijvoorbeeld drukke fabrieksvloeren. Bovendien was het voor mij de eerste keer dat ik in een professionele omgeving ging werken.

Ik heb een proces doorlopen alsof je echt bij een bedrijf gaat werken: met iedereen kennisgemaakt, me ingelezen, voorstellen gedaan, feedback gekregen. Toen ben ik de software gaan maken, nu zijn we aan het testen. En nu werk ik er parttime.

Vooral in de voorbereiding heeft de docent me goed geholpen. Omdat we vooral leerden om ons nieuwe skills eigen te maken. Niet stampen, maar basiskennis en aanwijzingen om nieuwe skills te leren, zeker tijdens mijn stage.

Ik weet uit de verhalen van andere studenten dat elke docent dat net iets anders doet. De mijne liet me vooral heel erg met rust en wachtte tot ik met vragen kwam. Hij melde zich alleen als ie dacht dat er iets misging. Die zelfstandigheid vond ik erg fijn.

Dat zijn er een paar. Die kunnen zo enthousiast vertellen over het vak dat je het echt voelt. En degenen met wie je in discussie gaat en stimuleert om dingen anders te bekijken en aan te pakken.

Je krijgt hier de instelling dat je altijd moet blijven leren. Openstaan voor nieuwe ideeën. De docenten moedigen je daarbij aan, maar het moet wel in je zitten. Je moet het leuk vinden en zelf doen.

Loe

Student ICT & Technology

quote icon left

De docenten helpen ons op weg en houden ons scherp. We werken samen in projecten. Inclusief brainstorms en discussies. Dat voelt al heel echt aan.

quote icon right

Je bent eigenlijk meteen een collega en je krijgt de verantwoordelijkheid over een product of project. Je pakt aan van documentatie tot uitrol. Behoorlijk zelfstandig, want niemand neemt je hier aan de hand. Er is natuurlijk wel hulp, maar niemand holt achter je aan.

Ikzelf zie de docenten maar twee keer en daarnaast hebben student en docent wekelijks contact met elkaar. Ook de docenten laten de studenten heel erg vrij. Dat moet ook kunnen.

Ik merk dat er docenten tussen zitten die meer in de materie duiken dan anderen, die precies willen weten waar een student mee bezig is en hun studenten uitdagen om keuzes te maken.

Ik zie docenten de studenten beschermen tegen bedrijven. Veel bedrijven zitten te springen om mensen en willen handjes, maar bieden geen echte inhoud op de stage. Daar leer je als student niks van. En daar gaat de docent dan voor liggen.

We zijn al van dedicated naar virtual machines aan het gaan en we verwachten dat de volgende stap ons brengt naar het niveau van containers. Wij als organisatie merken dat we meer moeten meebewegen met organisaties en minder ad-hoc gaan werken.

Meer focus en minder verschillende activiteiten in huis. Wij blijven bij onze kernactiviteiten en we creëren een flexibele ring met specialisten. Desondanks hebben we ook in de toekomst nog steeds meer mensen nodig.

Studenten die echt een passie hebben voor de techniek en om kunnen gaan met vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Die instelling zie je terug bij een aantal studenten en docenten van de Fontys: die gaan thuis verder na schooltijd. Die zijn gedreven.

Hun curriculum sluit erg goed aan bij onze activiteiten en ze zijn echt betrokken bij wat wij doen en willen. Ze kijken sowieso heel goed naar het bedrijfsleven omdat ze daar mensen voor willen opleiden.

Dat is het ook. Veel studenten komen hier binnen met nieuwe ideeën en nieuwe technieken. Veel ervan hebben hier ook een bijbaan. Al vanaf het eerste jaar. En hun eerste baan na het afstuderen. Leuk voor hen en top voor ons. Want zij kennen ons al.

Simon

Manager Prodrive Business Software

quote icon left

Een betrokken docent die zijn studenten leert te werken zoals wij dat ook doen. Dat is een heel vruchtbare combinatie. Dat zien we ieder jaar weer. "

quote icon right